Биолошки зодијак

Никада се нисам опробао у астролошком занату, пре свега зато што се много не разумем, али то никада никог није спречило у Србији да буде експерт. 😀 Без шале, пошто астрологију не знам, али прилично познајем биологију, ја ћу вам дати својства личности на основу онога што кажу зоологија и антропологија о вашем знаку. Да ли ћу погодити? Вероватно нећу, али ће макар бити забавно или се надам да ће бити. 🙂

Овнови имају око за детаље!

Овнови, али и овце, имају правоугаоне зенице. Овакве зенице омогућавају широко видно поље, око 270 до 320 степени. То значи да овнови и овце могу да виде скоро све око себе, осим онога што је директно иза њих, а да не морају да окрећу главу! Пошто су честа мета предатора, ово помаже овновима и овцама да пазе на своје окружење, пре свега грабљивце, чак и када им је глава погнута док пасу.

Бикови су жртве непроверених трачева!

Сви знају да бикове љути црвена боја. И сви – греше. У шпанским аренама где су се спроводиле сурове игре са овим величанственим животињама, оно што је бикове изазивало је очигледно махање плаштом матадора, а не његова боја. У оку бика нема рецептора за црвену боју (као што их има код нас, а то је тип чепића), те они ту боју и не виде. Виде жуту, зелену, плаву и љубичасту.

Близанци воле да деле, осим оних који то не воле!

Сви знамо поделу близанаца на једнојајчане и двојајчане. Међутим, постоји још једна подела, а према томе како се одвија њихов ембрионални развој. Наиме, током нормалне трудноће, плацента (постељица) је извор размене хранљивих супстанци између мајке и њеног ембриона и касније фетуса. Крвни судови у пупчаној врпци бебе су одговорни за повезивање циркулације фетуса са циркулацијом плаценте како би се омогућила размена хранљивих и свих других корисних супстанци. Када постоји више од једног фетуса, као што је трудноћа близанаца или тројки, могуће су две врсте плацентације. Најчешћа је дихорионска плацентација, где сваки фетус има своју постељицу. Када оба фетуса деле једну плаценту, онда је та плацента монохорионска. И немојте да закључитие да једнојајчани близанци увек морају бити монохорионски јер – не морају. 

Ракови имају аристократско држање!

Можда сте чули да је крв јастога (који свакако припадају раковима) плава. И то није сасвим тачно, али није ни нетачно. Она је заправо безбојна, али када се јастог скува, она постаје непрозирна и поприма плаву боју у реакцији са атмосферским кисеоником. То је зато што крвне ћелије јастога садрже хемоцијанин, а тај протеин опет садржи бакар. Бакар оксидује када је изложен кисеонику на овакав начин, а бакарни оксид је плаве боје. У нашим крвним ћелијама (еритроцитима) је, поређења ради, протеин хемоглобин који садржи гвожђе. 

Лавови су таленти за караоке!

Лавови су једине познате врсте мачака код којих појединци урлају заједно – чак и младунци се придружују својим мјаукањем. Такво оглашавање обично траје око 40 секунди. Група лавова често риче заједно да би обележила своју територију јер се рика може чути са удаљености од 8 километара!

Девице хоће да буду питане!

Химен је остатак ткива унутар отвора роднице (вагине) који је остао због начина на који се родница формира током ембрионалног развоја. Обично је то мала количина додатног прстенастог ткива или у облику полумесеца око ивице вагиналног отвора. Многи људи би могли бити изненађени када сазнају да химен нема доказану медицинску или физиолошку сврху. Такође је изненађујуће колико погрешних представа о том делу женске анатомије постоји. Химен није ригидна творевина која се поцепа у току првог сексуалног односа, већ је флексибилна, растегљива. Иако постоје многи случајеви у којима жене доживе малу количину крварења због цепања химена при првом сношају, ово никако није универзално искуство, јер има много жена које имају врло мало ткива. Идеја да се невиност може измерити или проверити је врло штетан мит и не постоји исправан, односно поуздан физички „тест“ којим се може доказати невиност. У стварности, једини начин да сазнате да ли је жена имала секс је – да је питате.

Ваге поцрвене на плажи!

Хомеостаза је унутрашња равнотежа, односно саморегулациони повратак организма у стање пре но што је дошло до неких промена у његовом саставу или функционисању. У биологији, хомеостаза је стање сталних унутрашњих, физичких и хемијских услова које одржавају живи системи. Рецимо, уколико се спољашња температура спусти, наше тело ће реаговати дрхтањем мишића, као и ширењем и скупљањем одређених крвних судова. Наиме, крвоток ће се тада „преселити“ у унутрашњост тела, остављајући у кожи мање крви како би се мање и топлоте из крви одавало у спољашњу средину (зато су нам уши хладне, на пример). Када је јако топло, дешава се супротно и крвни судови коже се пуне крвљу како би спољашња (и ипак хладнија) средина примила топлоту наше крви (зато се тада заруменимо).

Шкорпије су романтичне готово као Французи!

Шкорпије изводе ритуал удварања који подсећа на плес, понекад познат као promenade à deux (ако не знате француски, ово значи „шетња за двоје“). Детаљи се разликују у зависности од врсте, али ако женка покаже интересовање за мужјака, обично почињу тако што се суочавају и држе једни друге за педипалпе (други пар антена, тамо где су кљешта), а затим се ротирају напред-назад заједно са реповима (зову се још и метазоме) подигнутим изнад леђа. Они понекад ударају својим метазомама заједно, али без убода и такво понашање се зове „клубовање“ (зовемо га још и „клабинг“). Плес може трајати од минуте до неколико сати. На крају плеса, мужјак одлаже свој сперматофор (спакована маса сперматозоида) на земљу за женку, а затим одлази.

Стрелчеви у ствари хоће да буду рибе!

У природи има врста које се баве стреличарством, али за израду овог хороскопа одлучио сам се за рибу-стрелца. На горњем делу уста ове рибе налази се уздужни жлеб који, када риба уз њега приљуби језик, делује на сличан начин као горњи део пушчане цеви. Стезањем шкржних поклопаца стрелац може да избаци неколико млазића воде један за другим у веома кратким временским интервалима. Није најјасније како стрелац погађа циљеве ван воде таквом прецизношћу. Због преламања светлосних зрака у води, риба би нормално морала да види циљ у положају који се разликује од стварног. Ипак, стрелци гађају са знатном прецизношћу на даљину од 90 до 120 центиметара, мада увек постоје и извори који претерују и наводе значајно веће даљине. Видео о овој риби имате овде.

Јарчеви су осетљиве душице!

Насупрот увреженом мишљењу да су козе спремне да једу било шта, оне су заправо веома избирљиве у јелу. Имају прилично осетљиве усне које користе у потрази за чистом и укусном храном. Често одбијају да једу сено по коме су ходале или које је лежало наоколо свега један дан. Козе су животиње стада и постаће депресивне ако се држе без других коза. Дакле, нездраво је за козу да буде усамљени кућни љубимци.

Водолије никако нису ленчуге!

Нећете ми замерити ако овај знак повежем са излучивањем, јер: водо-лија… 🙂 Иако постоји широк распон у количини знојења од човека до човека, у просеку особа се зноји између 0,5 и 2 литра на сат током физичке активности. Али према неким студијама, људи могу изгубити најмање 3 литра дневно, чак и ако цео тај дан ленчаре.

Рибе су крвопије, али нису тако страшне!

Кандиру, такође познат као риба вампир или риба чачкалица, врста је паразитског слатководног сома пореклом из басена Амазона у Јужној Америци. Ова чудна риба је озлоглашена због своје наводне способности да уђе у људске отворе, изазивајући јак бол и компликације потенцијално опасне по живот. Упркос овој репутацији, потврђени случајеви уласка кандируа у људска тела су веома ретки, а већина пријављених случајева заснована је на анегдотама и причама из друге руке. Кандиру се обично храни крвљу већих риба, а његова мала величина и клизава кожа омогућавају му да уђе у шкржне прорезе или друге отворе већих риба. Има витко и издужено тело, а чељусти су му опремљене оштрим зубима које користи да се причврсти за свог домаћина. Кандиру је обично краћи од 10 центиметара и углавном је сиво-браон боје, са спљоштеном главом и телом.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s