Успех

Многе колеге ми кажу да мени све лако иде и да је мени увек лакше него њима из већ неког разлога, а верујте разлога увек има. Тешко је одговорити на такве тврдње, а да звучи уверљиво. Онда сам видео једну слику на Фејсбуку која говори више од речи. Направио сам реплику те слике која представља успех као врх леденог брега који плови у мору. Изнад површине је оно што се види, а испод (логично) оно што се не види.

iceberg

И оно што је јако важно је шта је, у ствари, дефиниција успеха. Иако, према многим мишљењима, имам импресивну биографију, истина је да су ме све награде за једног од најбољих едукатора мимоишле и по свему судећи никад нећу добити ниједну од њих. Гледајући према томе, тешко да сам ја и успешан наставник и пример за све остале. И то јесте један од мојих аргумената за све колеге који кажу да мени све лако иде. За све то што мени наводно лако иде, морао сам много да се помучим и ништа нисам добио на сребрном послужавнику. Свака награда је била производ неког великог рада, а не утиска неког тамо о томе колико сам ја заиста добар. Свеједно, награде јесу ласкаве, али постоји нешто боље од њих.

Успех за наставника, како ја на то гледам, нешто је сасвим „обичније“. Успех је када научим ђаке, када их приволим да уче мој предмет и чак можда и усмере своју будућу професију ка томе. Успех је када ме запамте и када део мог предавања и филозофије о томе шта је добро уграде у свој живот. Бити део толиких живота је оно што једног наставника чини да буде више од једног човека. Уз све то, када ми млађе колеге кажу да сам утицао на њихов рад, а ти дивни људи утичу даље на друге младе људе, каква је мени награда више заиста потребна?

Можда је мени заиста лакше него другима, али ја лично сумњам у то. Но, није ни важно ко је ту у праву. Далеко је важније да ја и свако од нас зна шта за њега значи успех и да настоји да тај успех и оствари. Људи ће видети врх леденог брега или га неће видети. Ми ћемо свакако видети да ће на том брегу стајати читаве генерације младих људи чији ће живот сигурно бити бољи ако постоји и наш труд у учионици.

2 thoughts on “Успех

  1. Kada spremam učenike za takmičenja (a u tome baš nekako imam uspeha) često krene priča u smislu priprema, kakvi su im rivali i slično. Ali onda ide jedno moje malo predavanje o takmičenju sa sobom, a ne drugima, protiv problema i neznanja, a ne drugih takmičara i nekako se uvek završi sa tim da je uspeh u stvari nešto što samo dođe, nezvano i polako, samo ako uporno i dugo radiš na sebi i svom znanju i umeću 😉
    I ne, nije nama lako, ali mislim da moramo priznati, jeste nam lakše nego njima, jer mi baš volimo to što radimo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s